نظارت نیرومند دانشگاه‌ها و وزارت علوم بر امر آخر نامه نویسی در کنار ارزش نهادن به آخر نامه‌های کاربردی مساله‌ای مهم بوده که باید به دقت مورد بررسی

حذف آخر نامه ارشد به کجا رسید؟

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهیگروه علمی پزشكی گروه تحریریه سایت جوان؛ اصولا نشانه از تحصیلات تکمیلی دانش پژوهی هست، به عبارت دیگر باید پژوهش محور باشد و به سمتی پیش رود که ایده های نو، افکار تازه و خلاقیت ایجاد شود. اگر نشانه صرفا کلاس و امتحان باشد که دیگر آن را نمی توان تحصیلات تکمیلی قلمداد کرد؛ لیکن تا قبل از این مقطع دانشجویان بر همین روند بوده اند یعنی از ابتدای تحصیلات تا مقطع کارشناسی ارشد وضع بر همین منوال است.

عبارات مهم : وزارت علوم – دانشجویان
سال ۸۸ محمد حسینی معاون وزیر وقت در وزارت علوم درخصوص احتمال تغییرات در دورهای کارشناسی ارشد گفته بود: امسال قرار است بعضی دانشگاه ها، شیوه جدیدی را بیازمایند که در آن “آموزش” محور قرار می گیرد. بر این اساس دیگر آخر نامه خودبه خود از گردونه کار خارج می شود، آیا که این امر وقت بسیاری از دانشجو را می گیرد و «استاد راهنما» هم به واسطه اینکه درگیر آخر نامه هست، نمی تواند به سایر امور پیگیری کند.

وی ادامه داد: در کل این تصمیم در دوره کارشناسی ارشد دانشگاه ها شیوه فعلی تحصیل ادامه پیدا خواهد کرد و در کنار آن دو شیوه تازه به صورت آزمایشی اجرا خواهد شد. این شیوه ها ممکن است ادامه یابد و ممکن است قطع شود.

طی چند روز گذشته مجددا طرح از بین بردن آخر نامه در مقطع تحصیلی ارشد مطرح شد؛ ولی به راستی این طرح از کجا نشات گرفته و با تحقق آن چه منافع و مضراتی در بردارد؟

این در حالی است که دوباره طی چند روز گذشته طرح از بین بردن آخر نامه دوباره مطرح شده است است براین اساس اخبار انتشار یافته در رسانه ها، با توجه به اینکه این عنوان از طرف شرکت مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی ابلاغ شده است که دانشجویان کارشناسی ارشد ورودی ۹۵ می توانند به صورت آموزش محور فارغ التحصیل شوند، ولی به نظر می رسد که این اختیار به متولیان واحدهای دانشگاهی داده شده است تا بتوانند با اختیار خود، آخر نامه را از بین بردن کنند یا نه؟

حذف آخر نامه ارشد در دستور کار وزارت علوم نیست
در این باره مجتبی شریعتی نیاسر معاون آموزشی وزارت علوم گفت: ماده ۲۵ آیین نامه آموزشی وزارت علوم تاکید می کند تن ها در شرایط خاص و استثنایی دانشجویان می توانند با موافقت و تایید دانشگاه و مراجع قانونی به جای ارائه آخر نامه واحد درسی بگذارنند؛ بنابراین اینکه آخر نامه به طور کلی از دوره کارشناسی ارشد از بین بردن شود به هیچ عنوان امکان پذیر نیست.

وی ادامه داد: وزارت علوم به هیچ عنوان برنامه ای جهت از بین بردن آخر نامه از مقطع کارشناسی ارشد ندارد و دانشجویانی که دوره های آموزشی پژوهشی مقطع کارشناسی ارشد ورود پیدا کنند باید آخر نامه ارائه دهند.

معاون آموزشی وزارت علوم اضافه کرد: نظام آموزش عالی در مقطع آموزشی پژوهشی کارشناسی ارشد براساس آخر نامه تعریف شده است است و به هیچ عنوان در آینده نیز دنبال از بین بردن آن در دانشگاه ها نیستیم.

طعم فارغ التحصیلی با چشیدن کار آخر نامه
گفتنی است دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد در وقت آخر نامه نویسی یکسری تکنیک های موردنیاز پژوهشی را فرا می گیرند و در این زمینه تجربه برابری کسب می کنند که در مقاطع بالاتر یا حتی در زمینه پژوهش و آموزش عالی در زمینه های متفاوت موردنیاز است و مورد استفاده دانشجویان قرار می گیرد. البته هنوز این مسئله قطعی نشده و باید به این عنوان اساسا پیگیری شود.

البته نوشتن آخر نامه ارشد بافایده است و خود می تواند یک اقدام موثر در ترویج علم در جامعه باشد حیف است که افراد در این دوره فارغ التحصیل شوند و طعم کار پژوهشی را نچشیده باشند و صرفاً به یادگیری بعضی دروس اکتفا کنند.

پایان نامه های ارشد باید ریشه تحقیقات را در دانشجو ایجاد کند
محمود نیلی احمدآبادی رییس دانشگاه پایتخت کشور عزیزمان ایران گفت: یکی از سیاست های وزارت علوم بایدجهت دادن به آخر نامه های دانشجویان در جهت ایفای علم باشد؛ و باید آخر نامه های دانشجویان را به مراکز رشد وصل کنیم و این نشانه و نگرش در دانشگاه ها باید اعمال شود.
وی افزود: جهت دادن به آخر نامه های دانشجویان کارشناسی ارشد الزامی است و بعد آخر نامه های ارشد نیز باید ریشه تحقیقات را در دانشجو ایجاد کند.

در این خصوص محمدرضا مخبردزفولی نیز اعتقاد است: آخر نامه های تقلبی و مقالات غیر علمی دانشجویان در شورای عالی انقلاب فرهنگی در دست بررسی است و این شورا با برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه ها کاملا موافق هست، لیکن این کار ترویج نقد را می کند و جلوی هرگونه هتاکی را می گیرد.

گرچه ارائه آخر نامه بعد از اتمام دوران تحصیل تن ها به بعضی رشته های مقطع کارشناسی مربوط می شود، ولی باید دید تصمیم گیری های شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم چه سرنوشتی را جهت دانشجویان مقطع لیسانس رقم خواهد زد؟

انتهای پیام/

واژه های کلیدی: وزارت علوم | دانشجویان | دانشگاه | دانشجو | انقلاب | آموزشی | دانشگاه | آموزش


برچسب ها: , , , , , ,