در بخش اول در این مورد که حافظه خوب، به جز در موارد استثنایی، هدیه خاص جهت افراد خاص نیست؛ بلکه بیشتر، محصول تلاش آگاهانه و شرکت یافته هر

راه های تقویت حافظه - بخش دوم

راه های تقویت حافظه – بخش دوم

برای به خاطر سپردن هر درسی تلاش کنید تا علاقه به آن درس را در خود ایجاد کنید…

در بخش اول در این مورد که حافظه خوب، به جز در موارد استثنایی، هدیه خاص جهت افراد خاص نیست؛ بلکه بیشتر، محصول تلاش آگاهانه و شرکت یافته هر فرد است که از نیاز به دانستن و به یاد آوردن موفقیت آمیز ناشی می شود صحبت شد. در ادامه راه های دیگر تقویت حافظه را ارائه می دهیم .

دانستن، مؤثرترین راه جهت یادگیری است و راه شما جهت یادگیری مؤثر، مستلزم آشنایی موارد زیر است:

راه های تقویت حافظه – بخش دوم

ج- به کارگیری

یکی از بااهمیت ترین راه هایی که به شما کمک می کند تا آنچه را كه مطالعه کرده اید جهت طولانی مدت در حافظه شما باقی بماند، به کارگیری

مطالب هست؛ بعد تلاش کنید از آنچه آموخته اید تا حد امکان استفاده کنید، و چیزی را که فهمیده اید، تمرین کنید. انجام این کار باعث می شود تا دانش تئوری خود را مورد استفاده عملی قرار دهید و عملاً به حافظه خود کمک بیشتری نمایید؛ مثلاً اگر به آموزش یک زبان خارجی مشغول هستید و لغات جدیدی را آموخته اید، استفاده از آنها را در مکالمات خود شروع کنید؛ یا اگر درسی از زیست شناسی را می خوانید، تلاش کنید كه اطلاعات خود را در صورت امکان به طور عملی به کار گرفته و در حافظه تان به شکل بهتری تثبیت کنید.

چ- به یاد آوردن

در بخش اول در این مورد که حافظه خوب، به جز در موارد استثنایی، هدیه خاص جهت افراد خاص نیست؛ بلکه بیشتر، محصول تلاش آگاهانه و شرکت یافته هر

عمل یادآوری و مرور، یک نشانه را دنبال می کنند؛ ولی یادآوری کمی متفاوت از آن هست؛ بدهید معنی که اساسا به یادآوردن، یک تمرین ذهنی است که در آن شما تلاش می کنید به طور ارادی، آنچه را که زمانی در گذشته تجربه کرده اید، به خاطر آورید. در مرور، شما از عوامل خارجی مانند کتاب، جزوه و … کمک می گیرید؛ در حالی که در یادآوری، زیاد بر ذهن و توانایی خود در فکر کردن، تجسم فکری و ایجاد مجدد ذهنی آنچه خواند هاید، تکیه می کنید.

ح- تداعی معانی

از آنجا که همه دانش انسان، نسبی هست، ما مطالب را در ارتباط با مباحث دیگر به یاد می آوریم. این مسأله به باعث ارتباط و تداعی معانی است که در ذهن خود ایجاد می کنیم؛ به همین دلیل، به یاد آوردن بعضی از مطالب، مستلزم به یاد آوردن مطالب دیگر هست. همه ما مایلیم كه میان دانسته های تازه با دانش قبلی ذخیره شده است در ذهنمان پیوند ایجاد كنیم. این فرآیند، وابسته به روشی است که در آن، اطلاعات را به صورت فایل هایی که آماده مراجعه هستند، سازماندهی می کنیم. شما م یتوانید حافظه خود را با تمرین و پرداختن به این پدیده تقویت کنید. فرض کنید كه مطلب جدیدی را راجع به قلب در درس زیست شناسی آموخته اید. تلاش کنید كه این مطلب را به اطلاعاتی که از پیش در ذهن خود راجع به کار قلب دارید، ربط دهید. هرگاه مطلب جدیدی می آموزید از خود بپرسید: چگونه می توانم آن را با اطلاعات قبلی خود ارتباط دهم؟ چه توصیه جدیدی در آنچه كه اکنون آموخته ام وجود دارد؟ آن را در کجای متن اطلاعات موجود در ذهن خود می توانم جای دهم؟ انجام این کار به شما کمک می کند كه پایه دانش خود را اوج ببرید و حافظه خود را نیز تقویت کنید.

خ- تصور

یکی از راه هایی که تا حد زیادی به دوام مطالب در حافظه شما کمک می کند، این است که مطالبی را که می خوانید، به شیوه خاص خود و به طور جالبی تصور کنید؛ به گونه ای كه در حال مشاهده یک فیلم هستید، و آن گاه ارتباطات جالب موجود در مطلب را زیاد کردن دهید. انجام این کار شما را قادر م یسازد تا عنوان را خیلی بهتر و جهت مدت طولانی تری به یاد آورید. این راهکار در زیاد درس ها می تواند به کار آید؛ فقط کافی است كه شما قدرت خلاقیت خود را اوج ببرید؛ در این میان، تصورات خنده آمیز و جالب، زیاد در حافظه شما خواهد ماند.

د- سازماندهی

راه های تقویت حافظه – بخش دوم

ذهن انسان مانند رایانه کار می کند. درست مانند سازماندهی معنی دار اطلاعات در رایانه تان، باید اطلاعات را در قلمرو شخصی خود نیز به طور مرتب سازماندهی کنید تا با تلاش کمی بتوانید دوباره به آن اطلاعات دست یابید. به طور مؤثر از ذهن خود استفاده کنید و اهداف عالی تری را جهت خود در نظر بگیرید و تنها اطلاعات مفیدی را که شما را در رسیدن به اهدافتان یاری می کند، در ذهن خود ذخیره کنید و محیط خود را به گونه ای سازماندهی کنید که ذهنتان در آرامش قرار گیرد و انرژی و منابع آن در یافتن و ترتیب بخشیدن به مباحث هدر نرود.

ذ- سلامت بدنی و سلامت روحی

برخورداری از سلامت جسمی، پایه یک حافظه خوب هست. ذهنی که درگیر بیماری ضعف عمومی هست، قادر به تمرکز نیست و نمی تواند توجه کافی به مطلب داشته باشد؛

چرا که توانایی های آن اکثراً متوجه محافظت از خود می شود. مغز و سیستم عصبی، باید دوز معمول ویتامین ها و مواد معدنی، گلوکز و خون سالم را دریافت کنند و از استراحت کافی برخوردار باشند؛ به طوری که بتوانند خود را جهت ذخیره سازی اطلاعات و نیروی تازه گرفتن به منظور عملکرد بهتر آماده کنند. ذهنی که با خود دائماً درگیر هست، نمی تواند مطالب را بخوبی ثبت کند.

در بخش اول در این مورد که حافظه خوب، به جز در موارد استثنایی، هدیه خاص جهت افراد خاص نیست؛ بلکه بیشتر، محصول تلاش آگاهانه و شرکت یافته هر

احساسات منفی مانند ترس، اضطراب، ناامیدی و عصبانیت، بشدت، جریان ورود اطلاعات را به مغز کم کردن می دهد. نگرش های منفی، پیش داوری، گفتن اینکه «این نكته را نمی توانم یاد بگیرم » یا «این مطلب سخت است » نیز شانس حفظ مناسب را جهت یادگیری بهتر از بین می برد. یک ذهن باز، برخورداری از امید و اعتماد به نفس، فرستادن انرژی های عالی راجع به توان و قدرت ذهنی و حافظه خودتان، میل به به یادگیری و توانایی شما را جهت آموختن، درک و نهایتا به خاطر سپردن، زیاد کردن می دهد.

ر- خواب خوب

اگر می خواهید كه هر لحظه حافظه خوبی داشته باشید خواب را فراموش نکنید. کم خوابی می تواند بشدت از قدرت حافظه و تمرکز شما کم کند. ضمناً فراموش نکنید که خوابیدن در شب جهت مغز نسبت به خواب در روز، مفیدتر است . به عنوان یک کنکوری شما باید بین شش تا هشت ساعت را در طی شبانه روز به خواب تخصیص داده شده است دهید. حتما به خاطر داشته باشید که مقابله با خواب جهت درس خواندن، باعث خواهد شد تا چیزی از مطالبی که در آن ساعت م یخوانید در خاطر شما باقی نماند؛ بعد برنامه خواب خود را منظم کنید و هر روز طبق برنامه بخوابید.

بهتر است در ساعات اولیه صبح، که یادگیری به بالاترین حد خود می رسد، یعنی ساعت پنج به بعد، از خواب بیدار شوید و بعد از ساعت ده شب هم دیگر مطالعه نداشته باشید. اگر شما به این ساعات خواب و بیداری عادت نداشته و برنامه ریزی درسی تان را جهت یادگیری بهتر بر اساس آن تنظیم کرده اید، دلواپس نباشید؛ بدن تا بیست روز آینده، در صورت اصرار شما به این ساعات خواب و بیداری، عادت خواهد کرد؛ البته اگر به وقت دیگری جهت مطالعه عادت کرده اید و احساس می کنید که در آن وقت، یادگیری خوبی دارید و مطالب در ذهن شما می ماند، همان را ادامه دهید.

راه های تقویت حافظه – بخش دوم

در ادامه این بحث، به موارد زیر نیز جهت داشتن یک حافظه خوب و یادگیری ماندگار دقت کنید:

۱٫ اطلاعات را خرد کنید؛ لیکن مغز انسان، اطلاعات را در قطعات کوچک، بهتر به خاطر می سپارد؛ بنابراین، با خرد کردن موارد بلند به اطلاعات کوچک تر، راحت تر می توانید آنها را حفظ کنید.

۲٫ تمرکز کنید. عالی ترین حالت این است که هر وقت فقط یک کار را انجام بدهید و روی آن كار کاملاً تمرکز کنید .

۳٫ رژیم غذایی مناسب داشته باشید. اسیدهای چرب امگا ۳ و مصرف ویتامین های گروه B و اسید فولیک، به یادگیری بهتر و قویتر شدن حافظه شما کمک می کند.

۴٫ ورزش کنید. ورزش جهت حافظه بافایده است و قدرت تمرکز را اوج می برد. قرار نیست كه قهرمان المپیک بشوید؛ بلكه نشانه این است که فعالیت بدنی منظمی داشته باشید .

۵٫ آموخته هایتان را به دیگران یاد بدهید. هنگامی که موضوعی را جهت کسی توضیح می دهید، انجام این کار به دائم یشدن آن حافظه در مغزتان کمک می کند؛ بنابراین، اگر هنگامی که جهت انجام این کار دارید حتما آن را انجام دهید؛ وگرنه، تصور کنید که شما شاگرد خودتان هستید و دوباره مطلب را جهت خودتان توضیح دهید.

۶٫ مطالب درسی را با فعالیت های روزانه خود مربوط گردانید.

۷٫ اول، درس مسئله تر را در یک وقت معین و کامل و غیر خسته کننده یاد بگیرید و سپس درس های ساده تر را.

۸٫ حس های بیشتری را درگیر یادگیری کنید و تلاش کنید كه اطلاعات را به رنگ، صدا، بو و مزه مرتبط كنید.

۹٫ مفاهیم پیچیده را به زبان خود شرح دهید و تلاش کنید مطالبی را که جدیداً آموخت هاید، به زبانی راحت و با کلمات خودتان جهت دیگران توضیح دهید یا خلاص های از آن را در جایی بنویسید.

۱۰٫ اگر شیوه مطالعاتی شما خوب نیست و باعث خستگی ذهنی تان می شود، این عنوان را بپذیرید و جهت برطرف آن اقدام کنید.

مرکز یادگیری سایت تبیان

واژه های کلیدی: یادگیری | اطلاعات | استفاده | اطلاعات | حافظه | تمرکز |


برچسب ها: , , , ,